Kuantum nedir?

İlk bunu açıklamakla başlayalım. Günümüzün bilgisayarları “0” ve “1” sayısal bitlerini kullanır, kuantum bilgisayarları, ise aynı anda 0, 1 veya her ikisi gibi davranabilen qubits kullanır, yani şöyle de açıklıyabiliriz daha hızlı ve daha az yer kaplayan veriler. Örnek verecek olursak bu teknolojiyi şuanda kullanan ve popüler olan bir kaç örnek verecek olursak bulut depolama teknolojileri ( Onedrive-Evernote ), fotoğraf uygulamaları (Google Fotoğraflar ) … gibi uygulamaları söyleyebiliriz.

Microsoft, dün Ignite geliştirici konferansında yalnızca mevcut bilgisayarları değil, geleceğin en gelişmiş makinelerini çalıştırmak için tasarlanmış yeni bir programlama dili geliştirdiğini açıkladı.

Microsoft, henüz adlandırılmamış olan yeni kuantum bilgisayar dilinin, Visual Studio geliştirme ortamıyla “derinden bütünleşmiş” olduğunu ve diğer standart programlama dillerinin yaptığı birçok işi yaptığını söyledi. Bununla birlikte, özellikle programcıların gerçek kuantum bilgisayarlarda çalışacak uygulamaları yaratmaları için özel olarak tasarlandığını ve geliştirildiğini bildirdi.

Kütle işleme ve hafıza taleplerini, kuantum fiziği ile destekleyen kuantum bilgisayarlar, ölümcül hastalıklardan iklim değişikliğine ve BT güvenlik zorluklarına kadar pek çok zorlu problemin çözümüne yardımcı olabilir.

Microsoft, Google ve IBM gibi diğer şirketler , kuantum bilgisayar araştırmalarını teorik değil de teknolojinin mümkün olduğu noktaya yükseltmek için yıllarca çalışıyor.

‘Yeni Bir Madde Biçimi’

Microsoft’un kbit’i topolojik madde olarak adlandırılan ve bilginin küresel olarak depolandığı şekliyle ve bu bilginin herhangi bir özelinde bulunamadığı yeni bir madde biçimine dayanıyor.

Önizleme Yıl sonuna kadar kullanılabilir

Microsoft, “geliştiriciler için bugün kuantum simülatörlerine başlangıç ​​yapmak ve gelecekte gerçek bir topolojik kuantum bilgisayar üzerinde çalışacak uygulamalar oluşturmak için tasarlandığını” söyledi.Ayrıca Microsoft, bu programlama dilinin halen hazırda Visual Studio’da yerleşik olduğunu ve programcıların bu dili kullanmaları için kuantum fiziğinde uzman olmak zorunda olmalarının gerek olmadığını da ekledi.

Geliştiriciler, Microsoft’un kuantum hesaplama programlama güncellemeleri hakkında bilgi almak için şimdi Microsoft’un geliştirici programlarına kaydolabilir. Microsoft ,programlama dilinin yıl sonuna kadar ücretsiz önizleme olarak sunulması böylece geliştiricilerin kuantum hesaplamayla ilgili bilgi edinebileceklerini bildirdi.

Microsoft’un seçtiği kurumsal müşteriler ve Azure geliştiricileri, 40 qubits’tan fazla güç simüle edebilecekken, bireysel geliştiriciler, bu dili, 30 mantıksal kubiti tüketecek olan sorunları simüle etmek için kullanabilecekler.

Microsoft’ a göre “70 yılda ilk kez tamamen farklı bir bilgi işlem sistemi kurmanın bir yolunu aradık” dedi. “Bu artan bir ayarlama ya da gelişme değil, nitel olarak farklı bir şey.”

Bu teknolojinin ilerlemesi ile artık herşey çok daha hızlı olacak bununla birlikte sanal gerçeklilik, uzay teknolojileri, oyunlar, sanal asistanlar, yapay zekalar ile birlikte gündelik yaşamımız çok farklı hal alacağı kesin.

Kaynak : Microsoft