Okullar, Üniversitler Açıldı. Artık Bilgisiyarınız Daha Fazla Tehdit Altında. İşte Tehditlerden Korunma Yolları

Okullar, üniversiteler eğitime başladı. Bilgisayar, tablet ve telefonlar, okul hayatının normalleri haline dönüştü. Ancak,günde 350 bin yeni virüsün tespit edildiği dijital dünyada güvenlik şart, bu nedenle öğrencilerin okulda, evinde, kafelerde ve kampüste çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.

İşte Tehditlerden Korunma Yolları

  • Hedefi daraltın.
    Özellikle halka açık bir yerde dizüstü bilgisayarınızı, tablet ve akıllı telefonunuzu kilitlemeden başı boş bırakmayın. Bu cihazlar, sizin bakmadığınız bir anda kolayca çalınabilir. Öte yandan dijital cihazınızı, içinde ne olduğunu açıkça belli etmeyen çantalarda taşımaya ve araçların dışarıdan görünen bölümlerinde bırakmamaya dikkat edilmelidir.
  • Zararı en aza indirin.
    Kayıp ve çalıntı durumlarında cihazınızı takip edebilmek için cihazınıza takip uygulaması yükleyin. böylece eğer cihazınızdaki dosyalar şifrelenmiş ise, başka biri bilgisayarınıza erişmiş olsa bile, bilgilerinizden her hangi bir kâr elde edemeyecektir.
  • Güçlü ve farklı parolalar kullanın. Bütün hesaplarınızda farklı ve güçlü parolalar kullandığınızdan emin. SMS, mail ve bunun gibi yollarla gelen liklere tıklamayın ve bu tür sitelere parolanızı vermeyin
  • Güvenliğinizi güçlendirin. Fidye yazılımları ve oltalama uygulamaları mobil cihazlar üzerinde de oldukça yaygın bir hale geldi. Dijital dünyada zararlı yazılım sayısı ise 800 milyon adeti geçmiş durumda. Bu nedenle tüm dijital cihazlarınızı proaktif ve güncel bir internet güvenliği yazılımı ile koruyun. Virüs, solucan, truva atı, botnet, rootkit, fidye ve casus yazılımı gibi her türden offline ve online tehdide karşı koruma sağlayan bir antivirüs uygulaması edinin.
  • Halka açık Wi-Fi ağlarında dikkatli olun. Herkese açık Wi-Fi ağlarında hiç bir zaman kiminle aynı ağı paylaştığınızdan emin olamazsınız. Bu nedenle özellikle okul ya da cafe gibi yerlerde internet kullanırken çok daha fazla dikkatli olun, gerekirse VPN kullanın ve bankacılık işlemleri yapmamaya özen gösterin. Güncel bir internet güvenliği yazılımı bu konuda da korunmanıza yardımcı olacaktır.
  • USB aygıtları virüse karşı kontrol edin. Ders notlarının kaydedildiği ve paylaşıldığı taşınabilir bellekler, korunmayan pek çok sisteme girip çıktığı için virüslerin yayılmasına neden olabiliyorlar. Okul zamanı çok kullanıldıkları için USB’leri güncel bir virüs tarayıcı ile taratmak faydalı olur. Daha da iyisi USB’yi bilgisayarınıza taktığınız anda tarayacak bir güvenlik yazılımı edinin. Aylarca uğraşıp üzerinde çalıştığınız ödevinizin veya bitirme tezinizin çöpe gittiğini görmek istemezsiniz.